Monday, August 16, 2010

Laksa Peneng Zaharah Style

Assalamualaikum..


Bahan A
1 paket laksa - celur dan toskan airnya
3 @ 4 ekor ikan selar besar - Rebus dan jangan buang airnya. Isi ikan diasingkan dari tulang dan duri. setelah itu tumbuk menggunakan lesung.

Bahan B

4 ulas bawang kecil
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 keping asam keping
3 sudu lada kering yang telah dikisar - boleh tambah jika suka pedas
1 cm belacan
Bunga kantan diracik
Garam dan perasa

Bahan C
Daun kesum - untuk hiasan dan kuah
Daun selasih
Timun
Tauge
Bawang besar
Limau Kasturi / limau nipis

Cara-cara

1. Kisar bahan-bahan B.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam air rebusan ikan dan masukkan lada yang telah dikisar bersama ikan yang ditumbuk.
3. Apabila mendidih masukkan asam keping dan daun kesum serta garam dan perasa. Boleh tambahkan air bila kuah terlalu pekat.
4. Agak-agak sudah mendidih sekali masukkan bunga kantan yang diracik.
5. Biarkan mendidih lagi n tutup api.
6. Bahan-bahan C hendaklah dimayang halus sebagai hiasan. Juga boleh tambah dengan sambal belacan untuk lebih 'kick'..

No comments:

Post a Comment